Διαδικτυακή Ενημερωτική Συνάντηση σχετικά με τα μέτρα πρόληψης από τον Κορωνοϊό και τη σωστή χρήση μάσκας για τους μαθητές της Α/θμιας Εκπαίδευσης - Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 12.00 - 13.30

 

Ημερίδα Ενημέρωσης - Υποβολή Ερωτημάτων από εκπαιδευτικούς - μαθητές - γονείς προς το επιτελείο γιατρών του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης στην ΠΔΕ Κεντρικής Μακεδονίας. Η πλατφόρμα θα δέχεται ερωτήσεις μέχρι την Παρασκευή  ώστε να η λίστα ερωτημάτων να τεθεί προς τους γιατρούς της Ημερίδας Ενημέρωσης.

 



Πώς ακριβώς και με ποια ένδειξη θα γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα σχολεία; Θα προηγείται ενημέρωση των γονέων;

Μαθητές που έχουν νεογέννητο αδερφάκι δικαιολογούνται να απουσιάσουν μεγάλο διάστημα από το σχολείο για να το προστατέψουν;

Χρειάζεται να αποφεύγουμε την ιμπουπροφένη;

Υπάρχει σκέψη να επανέλθει το BCG ΕΜΒΌΛΙΟ στο εθνικό πρόγραμμΑ ΕΜΒΟΛΊΩΝ Ως δυνητικά προστετευτικό;

Πολλα παιδιά παρουσιάζουν ρινίτιδα που κάνει πολλές μέρες να περάσει μτά από μια ίωση.Πόσες μέρες να μένουν στο σπίτι;Θα δικαιούνται απουσίες;

Ο πονόλαιμος χωρίς πυρετό πόσες μέρες θα πρέπει να κρατά τα παιδιά στο σπίτι;

Σχετικά με την υποχρεωτική χρήση μάσκας στα σχολεία από μαθητές και εκπαιδευτικούς:

1) ποιες είναι οι επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των μαθητών?

2) έχει ζητηθεί η άποψη παιδοψυχολόγων γι' αυτό το θέμα?

3) ποιες είναι οι επιπτώσεις στις διαπροσωπικές σχέσεις και την κοινωνικοποίηση των μαθητών?

4) ποια είναι η γνώμη των εκπαιδευτικών για την αποτελεσματικότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας?

5) τι συνέπειες θα έχει μακροπρόθεσμα στην σωματική και ψυχική υγεία των μαθητών?

6) γιατί σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες όπως Σουηδία, Φινλανδία, Νορβηγία, Δανία, Αυστρία, Γερμανία, Ρωσία, Πολωνία κλπ με πολυ χειρότερα στατιστικά της επιδημιολογικής επίπτωσης του covid 19 δεν φοράνε μάσκα στα σχολεία?

7) ξέρουν αν διεξάγεται ικανοποιητικά το μάθημα με αυτές τις συνθήκες?

8) ξέρουν αν οι καθηγητές είναι σε θέση να αναγνωρίσουν τους μαθητές τους?

9) συμφωνούν με την άποψη του κ. Γκίκα Μαγιορκίνη ότι περισσότερες αίθουσες με λιγότερους μαθητές θα έχουν μεγαλύτερες εστίες μετάδοσης της ασθένειας?

10) συμφωνούν με την άποψη του Σουηδού επιδημιολόγου ότι η μάσκα σου δίνει την ψευδαίσθηση ασφάλειας με αποτέλεσμα να μην σου προσφέρει τελικά καμμία προστασία?

11) γνωρίζουν ότι στην συσκευασία της μάσκας αναγράφεται ότι δεν σου προσφέρει καμμία προστασία από covid 19?

Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Κωφών και Βαρήκοων Παιδιών Κεντρικής Μακεδονίας.

Παρακολουθήσαμε με πολύ προσοχή την πολύ ενδιαφέρουσα διαδικτυακή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση την περασμένη Παρασκευή. Εκεί αναφέρθηκε ,μεταξύ άλλων ,ότι η προσωπίδα έχει κατώτερη προστατευτική αξία ,αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις περιπτώσεις σχολείων που φοιτούν παιδιά με προβλήματα ακοής,κωφά ή βαρήκοα. Στις οδηγίες του ΕΟΔΥ για τα σχολεία αναφέρεται ότι σε περιπτώσεις που η χειλεοανάγνωση είναι σημαντική για την επικοινωνία ή/και την εκπαίδευση των παιδιών ,όπως στην περίπτωση κωφών ή βαρήκοων παιδιών  , μπορούν οι εκπαιδευτικοί να χρησιμοποιούν διαφανή ολοπρόσωπη προστατευτική προσωπίδα ή ειδική υφασμάτινη μάσκα με διαφανές πρόσθιο τμήμα στο μέρος του στόματος. Στο ΦΕΚ 3780/8-9-2020 του Υπουργείου Παιδείας ,γίνεται αναφορά μόνο στα ειδικά σχολεία και όχι σε περιπτώσεις μαθητών που φοιτούν σε σχολεία γενικής εκπαίδευσης και είναι μόνοι τους ,χωρίς παράλληλη στήριξη. Υπάρχουν και τέτοιες περιπτώσεις,Η όλη κατάσταση έχει προκαλέσει σύγχυση στα παιδιά μας,δυσκολία στην παρακολούθηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και έχει επιφέρει επιπρόσθετο άγχος το οποίο θα οδηγήσει σε άλλα σοβαρά θέματα υγείας .Μπορεί ,λοιπόν,να χρησιμοποιηθεί από τον εκπαιδευτικό προσωπίδα, η οποία  βοηθάει το παιδί πολύ περισσότερο από ότι η μάσκα με διαφάνεια, καθώς επιτρέπει στο παιδί να βλέπει καθαρά το πρόσωπο του εκπαιδευτικού και η φωνή έχει λιγότερη αλλοίωση, στην περίπτωση  κωφού ή βαρήκοου μαθητή που φοιτά χωρίς παράλληλη στήριξη σε σχολείο της γενικής αγωγής;Θα υπάρξει πρόνοια ώστε να δοθεί γραπτά μια τέτοια οδηγία στους εκπαιδευτικούς;

Ευχαριστούμε πολύ!

 

 

 

 

Παρακαλώ ενημερώστε μας για τον λόγω που  καταργούνται τμήματα στο Γυμνασιο και οι μαθητές εντάσσονται σε άλλα τμήματα με μεγαλύτερο αριθμό μαθητών, όταν βασικό μέτρο προληψης της εξάπλωσης οποιασδήποτε ίωσης αποτελεί η αποφυγή  συνωστισμού σε κλειστούς χώρους; θεωρείτε ότι η χρήση της μάσκας ( υφασματινη) αποτρεπει την μεταδώσω ασθενειών σε παιδιά που κάθονται σε τόσο μικρή απόσταση? 

1) Διευκρινίσεις για τη χρήση της μάσκας σε περίπτωση που ένα παιδί πάσχει από αγχώδη διαταραχή και κρίσεις πανικού.

 

2) Διευκρινίσεις σε περίπτωση έντονης ακμής, όταν το πρόσωπο του παιδιού δεν πρέπει να έρχεται σε επαφή με συνθετικά υλικά, όπως για παράδειγμα μάσκες προσώπου.

 

 

Γνωρίζουμε ότι δεν έχουν καταγραφεί θάνατοι σε παιδιά, και αυτό είναι το μόνο που μας καθησυχάζει ως γονείς, μιας και είναι ολοφάνερο πως τα μέτρα ασφαλείας στα σχολεία δεν είναι καθόλου επαρκή.

Δεν έχουμε, όμως ενημέρωση, για το τι συμβαίνει με τα βαριά περιστατικά σε παιδιά ή σε επιπλοκές που μπορεί να επιφέρει η νόσος COVID - 19.

Υπάρχουν τέτοιες μελέτες και μπορούν να ανακοινωθούν;

Πόσο ανησυχητικό είναι το ιστορικό ενός παιδιού, το οποίο έχει περάσει βαριές λοιμώξεις του αναπνευστικού με δύσπνοιες, βροχγίτιδες ή πνευμονίες; Κινδυνεύει περισσότερο από άλλα παιδιά να νοσηλευτεί και να χρειαστεί μηχανική υποστήριξη;

Ή το ιστορικό παιδιών που είχαν νευρολογικές επιπλοκές από κάποια λοίμωξη στο παρελθόν (π.χ. εγκεφαλίτιδα) θα έπρεπε να προκαλεί ανησυχία στους γονείς για ανάλογη επιπλοκή, εάν τυχόν νοσήσουν από COVID-19?

Κατά τη γνώμη σας, θα έπρεπε να δημιουργηθούν ομάδες "ευαίσθητων" παιδιών, για τα οποία να υπάρχουν πιο ασφαλή μέτρα προστασίας στα σχολεία, ακόμη και αν δεν κατατάσσονται στις "ευπαθείς ομάδες"; Όπως παιδιά με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα ή με επιβαρυμένο ιστορικό υγείας;

 

Μητέρα μαθήτριας Α' Δημοτικού